Ai grijă să nu te împiedici, dacă stai în permanență cu ochii în telefon!

Protejarea vieții private online este un subiect care interesează sau ar trebui să intereseze toți utilizatorii de internet. Nu, nu este un subiect „matur” care poate fi dezbătut doar de adulți, ci afectează atât copiii care fac cunoștință cu Facebook-ul în clasa I, cât și persoanele care utilizează internetul în permanență și nu cunosc regulile de bază ale protejării datelor personale.

Ai văzut că sunt publicate zilnic avertismente și instrucțiuni de utilizare a tool-urilor pentru protejarea vieții personale online, dar din păcate, nimeni prea le ia în serios.

O soluție originală și complexă pentru a trage un semnal de alarmă în această direcție au avut-o cei de la APTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet). Ei sunt o echipă faină care a realizat o serie de filme de animație scurte pe tema protejării vieții private online, în cadrul proiectului „Protecția datelor personale este un drept fundamental!”.

Pentru că vor să încurajeze producția de film de animație românească, Asociația pentru Tehnologie și Internet participă anul acesta la festivalul Anim’est prin proiecția acestor haioase, dar utile filme de animație.

Aseară, la CARE Cafe, am vizionat în avanpremieră 5 filme de animație pe tema protejării vieții private online, o parte din seria de spoturi de animație care vor fi prezentate la festival.  Aceste 5 filme de animație, precum și restul seriei de spoturi de animație vor fi prezentate la Anim’est, urmând apoi a fi lansate online.

Filmulețe atrag atenția asupra celor mai importante 5 greșeli pe care (aproape) toți utilizatorii de internet le fac.

  1. Ai grijă să nu te împiedici, dacă stai în permanență cu ochii în telefon!
  2. Trebuie să știi ce sunt cookie-urile și cum să eviți să fii profilat pretutindeni!
  3. Nu uita activate opțiunile de localizare în spațiu atunci când nu sunt necesare!
  4. Fii atent la conversațiile de pe internet, nu uita că e un spațiu public!
  5. Optează pentru parole complicate, nu alege varianta simplă!

După ce am vizionat și dezbătut împreună cu Bogdan Manolea, director executiv APTI, cele 5 filme de animație care semnalează pericolul la care ne expunem odată cu etalarea datelor private pe internet, Valentina Pavel a prezentat diverse instrumente pentru protejarea vieții private online și a datelor personale. Ne-a vorbit despre câteva aplicații și browsere de internet care pot proteja datele personale atunci când navigăm pe internet, adică non-stop. 😀

Hai să îți spun câte ceva despre Anim’est. 😀

Festivalul internațional de film de animație Anim’est este cel mai mare festival de film din București și unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animație din Europa.

Sărbătorește anul acesta a 10-a ediție și se organizează la București de către ESTENEST, asociație culturală non-profit ce promovează filmul de animație internațional.

Anim’est 2015 se va desfășura la București între 2 și 11 octombrie. 

Pe mine mă interesează modalitățile prin care îmi pot proteja datele personale pe internet și cu siguranță voi aplica tips-urile pe care le-am aflat aseară. 🙂

foto