De ce ar trebui să ne învețe la școală că nu trebuie să aruncăm gunoaie în toaletă

De când suntem mici, ni se spune că nu trebuie să aruncăm gunoaie pe jos, ci numai la coșul de gunoi. Dar de câte ori ți s-a spus la școală sau acasă, că nu trebuie să arunci gunoaie în toaletă sau în chiuvetă? De câte ori nu ai aruncat un bețișor de urechi în toaletă?

Suntem pretențioși cu apa care curge la chiuvetă, vrem să fie curată, limpede, nu maronie și murdară. Și pentru asta dăm vina pe ceilalți (pentru că niciodată nu e vina noastră), pe „sistem”, pe cei din bloc că nu curăță țevile, pe Apa Nova, că am auzit noi că ar avea legătură cu apa, dar niciodată nu ne gândim că și noi suntem vinovați, din cauza gunoaielor pe care le aruncăm pe țevi.

Când auzi gunoaie, probabil te gândești la ceva mare, dar dimpotrivă, este vorba despre firele de păr pe care le lași să se scurgă la cadă sau la chiuvetă, de bețele de urechi pe care le arunci în toaletă sau de resturile de mâncare pe care le arunci în chiuvetă sau și mai rău, în vasul de toaletă.

Da, oamenii aruncă multe resturi de mâncare în toaletă, cum ar fi ciorba care s-a învechit deja de câteva zile, murăturile care nu mai sunt bune, zeama de varză și multe alte lucruri la care nu te-ai gândi niciodată.

Șine de cale ferată, porci, vaci, pești de dimensiuni foarte mari sau chiar obiecte pe care nu le mai folosesc prin casă. Asta aruncă oamenii în apa sau lacul cel mai apropiat de casa lor. Oare când fac asta se gândesc că apa le va dizolva, curentul le va duce cât mai departe, iar ei vor trăi fericiți și vor putea arunca în continuare gunoaie acolo?

Și eu am fost la fel de surprinsă ca și tine când am aflat ce aruncă oamenii în apă. Săptămâna trecută, de Ziua Mondială a Apei, am vizitat Stația de Epurare a Apelor Uzate Glina (SEAU Glina). Hm, stație de epurare, adică locul unde apa murdară se transformă în apă potabilă, nu? Cam la asta ne gândim toți când auzim această denumire, nu?

Uite cum stau de fapt lucrurile: SEAU Glina este administrată de Apa Nova – Compania de Ape București și este locul în care apa din canalizarea Bucureștiului este preluată și filtrată, pentru a fi trimisă înapoi în Dâmbovița și apoi în Dunăre sau în Marea Neagră. Această stație de epurare există din anul 2011! Știi ce se întâmpla cu toate gunoaiele din canalizare până atunci? Exact, ajungeau în Dâmbovița și de acolo mai departe, iar noi trăiam în continuare crezând că poluarea Bucureștiului este numai vina „sistemului”, niciodată a noastră.

Este foarte trist că până în 2011, Bucureștiul era singura capitală europeană care nu avea o stație de epurare a apei. Cum spuneam, Apa Nova administrează această staţie de epurare (singura din București) care preia apa din canalizare și o filtrează prin grătare rare, pompe, grătare dese, filtre care elimină grăsimile și uleiul, filtre de denisipare, iar apoi prin filtre de decantare.

Trebuie să reținem că rolul reţelei de canalizare este de a colecta şi a transporta apele uzate menajere şi pluviale, nu al deşeurilor menajere sau al resturilor provenite de la diferite construcţii sau mai trist, de la oameni. 

Dacă oamenii ar fi educați și ar înțelege acest lucru, la stația de apurare nu ar mai ajunge porci, vaci, pești sau alte minuni.

Probabil te întrebi ce se întâmplă cu gunoaiele extrase din apă. În urma epurării apei, rămâne nămol, care este luat și transportat în țară, pentru a fi folosit ca îngrășământ pentru sol.

Cam cât gunoi poate veni prin canalizare? 300 de tone de nămol deshidratat este colectat doar într-o zi! Nămol care până în 2011 ajungea direct în Dâmbovița. Dacă înmulțești 300 de tone pe zi cu 365 de zile ale anului, te vei îngrozi!

Mai exact, pe an, volumul de ape uzate evacuate din municipiul București și localitățile limitrofe este de 354,3 milioane de metri cubi.

Tot acest proces se întâmplă pentru ca apa să ajungă curată în Dâmbovița, nu pentru a fi potabilă și bună de băut. Reține că Apa Nova se ocupă doar de curățarea apei care ajunge până la blocul tău, de acolo mai departe, trebuie tu să te interesezi dacă blocul tău are țevile curățate și sisteme de filtrare potrivite, ca tu să poți bea apă de la robinet.

Așadar, spune-le părinților tăi, copiilor tăi, fraților, rudelor și prietenilor să nu mai arunce gunoaie la chiuvetă, în toaletă sau în râuri și ape din apropiere. La epurarea apelor putem contribui fiecare dintre noi!

Dacă vrei să vezi cum arată apa care ajunge la Stația de Epurare a Apelor Uzate Glina, te invit să urmărești cele două clipuri de mai jos, făcute de Ionela Năstase și Alin Pandaru în cadrul vizitei de săptămâna trecută.

    1. Ioana Radu 29 martie 2017
    2. Maria 29 martie 2017
      • Irina Manole 3 aprilie 2017

    Add Your Comment