O poveste în imagini de la castelul Bethlen – Haller

La începutul lunii septembrie, am mers împreună cu o gașcă de bloggeri, într-un teambuilding în inima Transilvaniei. Am ajuns tocmai la Cetatea de Baltă și am petrecut 4 zile de poveste la castelul Bethlen-Haller, cunoscut și sub denumirea de Castelul Jidvei.

Vreau să încep prin a-ți spune povestioara acestui castel uimitor, care aparține familiei Necșulescu, unicul proprietar al vinurilor Jidvei.

Conform, platformei jidvei.ro, actualul castel nobiliar a fost construit în perioada 1570-1580, în partea de nord-est a localității Cetatea de Baltă și a fost refăcut radical de contele Ștefan Bethlen, între 1615-1624, după modelul castelului Chambord din Franța, cunoscut datorită unei foarte distincte arhitecturi renascentiste franceze.

Ba mai mult, din poveștile ascultate acolo, am aflat că acest castel a trecut prin foarte multe încercări. Timp de 150 de ani a fost în posesia unor familii de nobili maghiari, iar în cele din urmă a fost donat. Apoi, deși pare de necrezut, castelul Bethlen-Haller a fost pierdut la cărți, un scenariu rupt parcă dintr-o secvență de film. În final, a ajuns în posesia familiei Necșulescu, care l-a reamenajat și l-a transformat în simbolul Jidvei, așa cum poate fi regăsit și astăzi.

La prima vedere, am rămas cu toții impresionați să găsim un astfel de castel într-un sat din județul Alba Iulia. Bineînțeles că în primele minute petrecute acolo toți încercam să găsim cele mai bune cadre pentru fotografii cu castelul și minunata gradină care-l înconjoară.Bethlen – Haller

Apoi, situația s-a schimbat complet, odată cu intrarea în castel. Moment în care, eu recunosc că am fost profund impresionată, fără cea mai mică urmă de exagerare. Efectiv, nu mă așteptam să arate așa!

Iar din fotografiile de mai jos vei înțelege de ce spun asta.

Bethlen – Haller

Holul principal

Bethlen – Haller

Scara care urcă în turn

Bethlen – Haller

Pe aici am coborât spre cramă

Bethlen – Haller

Crama unde se fac degustări ale vinurilor Jidvei

Bethlen – Haller

Locul unde am luat masa

Bethlen – Haller

Așa arată camerele!

Bethlen – Haller

Una dintre camerele nobiliare

Bethlen – Haller

Orice castel care se respectă are și un pian

Bethlen – Haller

Priveliștea spre Cetatea de Baltă, așa cum este vazută din castel

Este uimitor! E o poveste să locuiești acolo și să fii înconjurat de atâta noblețe și mai ales, de pagini întregi de istorie așternute chiar sub ochii tăi.

Castelul este privat, prin urmare nu este deschis nici pentru vizite, nici pentru închirierea camerelor în regim hotelier. El poate fi vizitat doar de grupuri organizate, care trebuie să contacteze administrația castelului și să planifice o vizită ghidată. Din câte am înțeles, mare parte din grupurile care merg acolo sunt formate din străini.

Acum că ai aflat povestea castelului, vreau să îți spun două vorbe și despre vinurile Jidvei. Motivul pentru care noi am mers la castelul Bethlen-Haller (sau castelul Jidvei) este lansarea magazinului online shop.jidvei.ro, locul de unde pot fi cumpărate cele 8 vinuri din cele 2 game premium, Owner’s Choice și Mysterium. Înainte, aceste vinuri premium nu puteau fi găsite decât în magazine specializate, știute numai de cunoscători, motiv pentru care cei de la Jidvei și-au dorit să le ofere tuturor celor care doresc să le deguste.

Dupa cum știi, eu nu beau alcool, prin urmare, nu mă pricep să îți povestesc pe larg despre cele două game de vinuri premium pe care colegii mei le-au degustat acolo. Așadar, te voi redirecționa către hashtag-ul #ProvocareaJidvei, pe care poți găsi atât pe Facebook, cât și pe Instagram, toate postările, articolele și videoclipurile făcute de noi acolo. Și sunt multe, crede-mă (am numărat aproximativ 300 de link-uri, deci ai ce urmări).

Cam tot ce trebuie să știi despre Owner’s Choice și Mysterium, cele două game de vinuri Jidvei premiate la concursuri internaționale, a sintetizat Cristi foarte bine în acest articol. De asemenea, din suflet te sfătuiesc să urmărești materialul video realizat de Ionela Năstase, documentat și realizat pe tot parcursul excursiei noastre la Jidvei.

În final, vreau să îți mai arăt o fotografie realizată de mine în viile de pe domeniul Jidvei. Eu tare mă mândresc cu ea. 🙂Bethlen – Haller