De ce e ceaiul roșu un sortiment miraculos pentru organism

Iubesc ceaiul! Să beau zilnic câteva căni a devenit un mod de viață pentru mine, unul sănătos și plin de satisfacții, cred eu. Îmi place să îl savurez după ce se răcește, dar când e frig afară, mă bucur de el așa, fierbinte.

De mai bine de un an, beau zilnic 3-4 căni de ceai pe zi, preponderent fiind ceaiul verde. Însă, cu timpul, a început să mă pasioneze din ce în ce mai mult universul ceaiului și am căutat să testez sortimente cât mai diferite.

Vreau să îți spun două vorbe despre ceaiul roșu, pe care îl poți întâlni și sub numele de Roiboos tea sau Redbush tea (mai ales în Anglia), un sortiment de ceai cu adevărat miraculos pentru organism.

Rooibos este o plantă care crește în Africa de Sud, iar în urma oxidării frunzelor sale este obținută culoarea roșu-brună, folosită pentru realizarea ceaiului roșu Roiboos. Neoxidată, din această plantă se poate produce și ceaiul verde Roiboos, care are un gust de malț și o consistență mai ierboasă decât cel roșu.

Ceaiul de Rooibos nu conține cofeină, în comparație cu ceaiul negru sau ceaiul verde.

Acest sortiment are în compoziție fier, potasiu, calciu, flor, cupru, magneziu, mangan, zinc, acizi alfa – hidroxire, puțin tanin, antioxidanți polifenolici și flavonoide.

Cercetările recente au demonstrat faptul că ceaiul de Rooibos este de 50 de ori mai benefic pentru organism decât ceaiul verde și are o mulțime antioxidanți care nu se regăsesc în alte tipuri de ceai.

Probabil cel mai inedit aspect al acestui ceai este faptul că Rooibos e unica plantă de pe planetă care conține Aspalathin, substanța care mineralizează organismul și menține săntătatea optimă a oaselor, dinților, pielii și părului.

Am aflat că africanii beau zilnic ceaiul roșu în amestec cu laptele, deoarece băutura rezultată scade colesterolul, protejează inima și îmbunătățește circulația sângelui.

Ba mai mult, activitatea antioxidantă oferită de ceaiul roșu este echivalentă cu cea a 22 de fructe și legume.

Uite care sunt câteva dintre beneficiile ceaiului roșu asupra organismului:

 • Întărește sistemul imunitar;
 • Favorizează digestia;
 • Calmează crampele și colicii abdominali;
 • Ajută memoria și capacitatea de concentrare;
 • Reduce insomnia;
 • Benefic pentru stările depresive sau hipertensive;
 • Încetinește procesul de îmbătrânire;
 • Diminuează durerile de cap;
 • Este utilizat pentru pierderea în greutate, deoarece conține îndulcitori naturali;
 • Poate reduce acneea, eczemele, arsurile solare, reacțiile alergice sau iritațiile;
 • Poate fi folosit ca tratament pentru ten, deoarece curăță fața de impurități și hidratează tenul uscat.

Cum se prepară:

Ceaiul roșu poate fi lăsat în apă oricât, deoarece cu cât timpul de infuzare este mai mare, cu atât concentrația și aroma ceaiului este mai puternică. Ceaiul rezultat are o culoare roșie și un gust dulce, poate și puțin acrișor. Îl poți servi simplu sau amestecat cu lapte, așa cum îl beau africanii.

Poți cumpăra ceai roșu de la plafar sau din locațiile dedicate. Mie îmi plac foarte mult sortimentele din Cărturești.

Voi scrie periodic despre ceaiurile care mie îmi plac sau mi se par interesante, așadar, dacă vrei să îmi propui un anumit sortiment, nu ezita să-mi dai de veste.

Sursă foto