sânge

La finalul anului, fiecare județ din România va avea câte un centru de transfuzie sanguină modernizat

Da, știu că avem multe de făcut în fiecare zi și că nu ne oprim până nu le ducem pe toate la bun sfârșit. Și mai știu că nu ne-am gândi niciodată la lucruri rele care ni s-ar putea întâmpla, până nu ne lovim de ele și conștientizăm câtă nevoie avem unii de ceilalți.

Iar ajutorul pe care îl oferim celor din jur nu ar trebui orientat numai către familie, prieteni și colegi, ar trebui să privim puțin mai departe, la oameni pe care nu îi cunoaștem, dar cărora le-am putea salva viața. Da, ai auzit bine!

Tu cunoști oameni care donează sânge periodic? Dar tu, ai donat vreodată sânge? Știai că pentru prima dată după 1989, centrele de transfuzie sanguină din România au înregistrat, în 2016, o scădere a mediei de vârstă a donatorilor la nivel național, iar în prezent, 30% din sângele donat provine de la donatori tineri fideli? Iar acest lucru a fost realizat datorită programului „O șansă pentru viață”!

Ai auzit vreodată de programul „O șansă pentru viață”? Este derulat printr-un parteneriat între Fundația Vodafone România și Asociația React, iar din 2008, de când a fost demarat, a devenit cel mai mare program național de donare de sânge din România!

În 2017, programul va continua cu modernizarea a 24 de centre de transfuzie sanguină din întreaga țară. Știi ce înseamnă asta? Înseamnă că la finalul anului, fiecare județ din România va beneficia de câte un centru de transfuzie sanguină renovat și dotat. Dacă ai fost vreodată să donezi sânge, probabil ai văzut condițiile insalubre în care se realiza acest act medical, mai ales în centrele din țară.

Ce orașe vor beneficia de modernizarea centrelor de transfuzie sanguină anul acesta? 8 centre vor fi complet renovate (cele din Pitești, Câmpulung, Ploiești, Zalău, Satu-Mare, Sibiu, Bârlad și Focşani), iar alte 16 vor fi dotate cu echipamente medicale moderne (în orașele: Târgoviște, Galați, Deva, Brăila, Miercurea-Ciuc, Reșița, Râmnicu-Vâlcea, Baia Mare, Botoșani, Alexandria, Craiova, Tulcea,  Piatra Neamț, Bacău, Oradea și Timișoara).

Mai mult, vara aceasta, programul „O șansă pentru viață” va include și peste 20 de campanii mobile de donare de sânge, desfășurate pe perioada verii, peste tot în țară!

Programul „O șansă pentru viață”

Acesta a început cu o serie de acțiuni anuale de informare și educare în legătură cu importanța donării benevole și periodice, continuând cu mai multe campanii mobile de donare de sânge în locuri publice, în campusuri universitare și la sediul companiilor.

În 2014, programul s-a extins prin începerea renovării și dotării centrelor de transfuzie cu echipamente medicale. Primul care a beneficiat de acest program a fost Centrul de Transfuzie Sanguină București, cel mai mare din România, în 2014 și 2015. Tot în 2015, în cadrul programului au mai fost renovate șapte centre situate în alte orașe din țară, iar în 2016, programul a continuat cu renovarea altor zece centre.

Rezultatele în perioada 2014 – 2016? Peste 620.000 de donatori de sânge și pacienți au beneficiat până acum de schimbările produse în centrele de transfuzie sanguină în urma renovării și dotării lor cu echipament medical corespunzător. Dintre ei, mai mult de 414.000 de pacienți au primit sângele de care aveau nevoie pentru transfuzii. Lucrările de renovare au acoperit până acum peste 28.000 mp în 18 centre din țară.

Rezultatele finale, la sfârșitul programului „O șansă pentru viață”

  • 42 de centre de transfuzie sanguină renovate și dotate, câte unul în fiecare județ din România;
  • 991.000 de beneficiari;
  • 1 milion de euro investiți de Fundaţia Vodafone România.

Așadar, la finalul anului 2017, când programul „O șansă pentru viață” va finaliza renovarea tuturor celor 42 de centre de transfuzie sanguină din țară, fiecare județ din România va beneficia de un centru medical adecvat donării de sânge în condiții de siguranță. E o realizare extraordinar de mare pentru țara noastră, iar Fundaţia Vodafone România și Asociația React merită toată aprecierea, pentru fiecare viață pe care o salvează prin intermediul acestui program!

Prin urmare, dacă te încadrezi în condițiile necesare unui donator, mergi și donează sânge, dacă se poate chiar periodic, contează mult ca fiecare dintre noi să fim conștienți de ajutorul pe care îl putem oferi celorlalți cu un simplu gest.

Încurează-ți apropiații și mai ales, informează tinerii din jurul tău! Și ține minte că, pentru prima dată după 1989, centrele de transfuzie sanguină din România au înregistrat, în 2016, o scădere a mediei de vârstă a donatorilor la nivel național, iar în prezent, 30% din sângele donat provine de la donatori tineri fideli! Asta datorită programului „O șansă pentru viață”!

În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga țară în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic.

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.