EFdeN

EFdeN Signature, o casă solară, eficientă energetic va reprezenta România în competiția Solar Decathlon, ediția Dubai 2018!

Mi-a luat mult timp până să scriu acest articol fiindcă m-am tot gândit cum să-ți povestesc despre proiectul celor de la EFdeN ca să fie cât mai personal și să îți arăt câte lucruri bune fac oamenii aceștia pentru planetă și pentru fiecare dintre noi.

I-am cunoscut anul trecut pe Mihai și Claudiu, fondatorii proiectului EFdeN și fără să știu cu ce se ocupă mai exact, mi s-au părut doi băieți amuzanți și sulfletiști. Apoi, după ce i-am ascultat prima dată vorbind despre proiectul lor, EFdeN, mi-am dat seama că până la ei, nu am cunoscut niciodată doi oameni ca să vorbească cu atâta pasiune despre munca lor și despre proiectul în care au investit absolut tot ce au avut. Fiindcă nu le-a fost ușor deloc, au avut extrem de multe piedici și uși trântite în nas, dar au fost uniți, au fost prieteni și au continuat să creadă și să muncească pentru proiectul lor.

Care au fost rezultatele? Mihai și Claudiu, împreună cu peste 350 studenți, 148 companii și 5 universităţi au dezvoltat proiectul EFdeN, iar în urmă cu trei ani, în cadrul competiției Solar Decathlon de la Versailles, echipa a proiectat, construit, transportat 2500 km, asamblat în doar 12 zile casa EFdeN – o locuință solară, confortabilă și sigură, inteligentă și sustenabilă, eficientă energetic, care își produce singură energia. După competiție, casa a fost readusă în țară și reconstruită în București, în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor, unde este deschisă pentru vizitare publicului larg și celui specializat.

Casa este uimitoare, o poți vizita și tu și chiar îți recomand să o faci fiindcă e extrem de specială, trust me! Detalii despre programul de vizită găsești pe efden.org.

Și bineînțeles, echipa nu se oprește aici. EFdeN a anunțat zilele trecute lansarea noului concept de casă solară EFdeN Signature, un nou prototip de casă solară, eficientă energetic, proiect cu care echipa multidisciplinară de studenți va reprezenta România, pentru a treia oară, în competiția de case solare și tehnologii integrate Solar Decathlon, ediția Dubai 2018!

Ce este Solar Decathlon? În competiţia Solar Decathlon participă echipe din toată lumea, care trebuie să proiecteze și să construiască locuințe solare 100% electrice. Competiția are scopul de a ridica nivelul de conştientizare al studenţilor şi universităţilor participante asupra importanţei folosirii tehnologiilor bazate pe energii provenite din surse regenerabile. În acelaşi timp, Solar Decathlon se adresează companiilor, încurajându-le să îşi promoveze şi să pună în aplicare materialele şi sistemele verzi, care reduc impactul construcţiei asupra mediului, educând în acelaşi timp şi publicul larg asupra consumului responsabil de resurse.

Uite cum va arăta casa solară EFdeN Signature:
EFdeN

Acum trebuie să știi că, în calitate de participant la Solar Decathlon, ediția Dubai 2018, EFdeN Signature trebuie să răspundă nu numai condițiilor climatice din România, ci și celor extreme din Dubai, ce presupun temperaturi ridicate, umiditate mare si furtuni de nisip.

În cadrul competiției, casa prototip va fi construită în România, transportată peste 5.000 de kilometri pe uscat și pe mare până în Dubai, iar apoi va fi reasamblată la fața locului în numai 10 zile la temperaturi de 30-45 °C, în luna noiembrie 2018.

Te rog, doar imaginează-ți pentru 1 minut câtă muncă stă în spatele acestui proiect!

Mai jos sunt etapele procesului pe care îl va parcurge casa solară EFdeN Signature în 2018. Dacă vrei să urmărești în continuare proiectul (și te sfătuiesc din suflet să o faci), găsești info pe pagina de Facebook sau pe efden.org.EFdeN Signature

Eu am un respect și o admirație infinită pentru acest proiect și mai ales, pentru oamenii de la EFdeN! Mi se face piele de găină doar când mă gândesc cât de mult rău facem planetei în fiecare zi și cât de simplu ar fi să ajutăm fiecare dintre noi, la curățarea și sustenabilitatea locurilor unde trăim în fiecare zi.

Uite, pe final, îți spun un truc de sustenabilitate pe care l-am învățat de la băieții de la EFdeN și pe care îl aplic zilnic: Când te speli pe mâini, iar opțiunea de ștergere pe care o ai sunt șervețelele de hârtie, nu te mai grăbi să consumi 4-5 șervețele ca să te usuci complet și să pleci. După ce te-ai spălat, scutură mâinile de 7-8 ori în chiuvetă, iar apoi vei mai avea nevoie de UN singur șervețel ca să ștergi surplusul de apă și să pleci.

Atât de simplu e! Trebuie doar să vrem și să punem în aplicare!

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.