Știi care sunt gândurile care te trag în jos fără să-ți dai seama?

Al patrulea articol din seria #DoMoreThingsForYou e despre gândurile care ne trag în jos fără să ne dăm seama. De câte ori nu ți s-a întâmplat să ai o zi proastă, să vezi totul negru în jur și apoi să ți se pară că lucrurile merg din rău în mai rău?

Gândurile pe care le avem sunt mai importante decât credem, fiindcă (deși noi nu ne dăm seama) ele atrag tot ce ni se întâmplă. Precum planurile pe care ni le facem conștient fiindcă vrem ca lucrurile respective să se întâmple, așa sunt și experiențele rele care ni se întâmplă, provin din planurile noastre, din ceea ce noi am gândit la un moment dat că se va întâmpla. Și se întâmplă, când te aștepți mai puțin.

Uite care sunt gândurile care te trag în jos fără să-ți dai seama:

  1. Te raportezi la tot felul de experiențe din trecut și le compari cu cele care ți se întâmplă acum. Nu mai face asta. Tu trăiești acum, nu atunci. Tot ce s-a întâmplat deja, nu ar trebui să fie pentru noi decât simple amintiri.
  2. Te gândești prea mult înainte să iei o decizie sau să faci un lucru. Fii spontan și pune în practică tot ce îți dorești în momentul în care vrei să faci asta. Dacă îți pui întrebări sau invoci motive ca să amâni, înseamnă că nu îți dorești suficient de tare acel lucru.
  3. Nu te mai îndoi de tine sau de capacitățile tale atunci când vrei să faci un lucru nou. Dacă îți focusezi toată energia ca acel lucru să se întâmple, se va întâmpla. Trebuie să crezi în tine!
  4. Nu te mai întreba de două ori dacă să ieși sau nu din zona de confort. Viața ar fi atât de plictisitoare dacă am face zilnic, zeci de ani, aceleași lucruri, încât am ajunge să ne simțim complet inutili. Ieși din zona de confort cât mai des și vei vedea ce mândru vei fi de tine apoi.
  5. Nu mai crede că poți controla tot ce ți se întâmplă. Pentru că nu poți. Nimeni nu poate. Tot ce poți să faci este să crezi în tine, să muncești pentru lucrurile pe care ți le dorești și să te relaxezi, fiindcă totul se întâmplă cu un motiv!
  6. Nu mai da vina pe alți oameni. Mai știi vorba aia „Cine zice ăla e?”. Așa e și în situația asta. Când dai vina pe alte persoane, de fapt, vrei să îți minimizezi partea ta de vină în situația respectivă și doar încerci să arunci mingea în curtea celuilalt.
  7. Nu mai renunța când lucrurile devin din ce în ce mai grele. Fiecare dintre noi are de înfruntat doar situațiile pe care le poate duce, așa că cel mai bine e să iei totul ca pe o provocare și să îți repeți mereu „Voi reuși!”.
  8. Nu mai aștepta aprobări de la alți oameni. În sinea ta, tu știi dacă ți-ai dat sau nu silința să faci un lucru foarte bine, deci nu ai nevoie să îți spună cei din jur dacă ai procedat bine sau nu.
  9. Lucrează la partea cu orgoliul. Din orgoliu putem face lucruri pe care nu ni le dorim de fapt și putem strica relații extraordinare. Apoi regretăm, dar din păcate, faptul e deja consumat.
  10. Renunța la nevoia de a avea întotdeauna dreptate. Acceptă când greșești și încearcă să folosești fiecare critică pentru a îmbunătăți ceva la tine, nu pentru a te necăji fără rost.

Încearcă să înlocuiești fiecare gând negativ cu unul pozitiv și vei vedea că nu totul e atât de negru precum pare. Când te simți descurajat, mai bine te gândești la toate lucrurile minunate pe care le ai și pe care știi să le faci în loc să te focusezi pe minusuri și eșecuri. Te va ajuta mai mult decât îți poți da seama.

Dacă vrei să urmărești articolele asemănătoare de săptămâna aceasta, le găsești pe hashtag-ul #DoMoreThingsForYou.

Foto: Unsplash