Copii și adulți, hai să citim împreună la festivalul Narativ

Copiii care citesc vor deveni adulți curioși și inteligenți. Însă niciodată nu mi-a plăcut să văd cum părinții își obligă copiii să citească, în loc să le explice, să le arate și să îi determine pe ei să iubească lectura. Sunt convinsă că puterea exemplului pe care un copil îl vede în familie are efect de un milion de ori mai mare decât o obligație pe care părintele i-o impune celui mic.

Pe mine nu m-au obligat niciodată părinții să citesc, întotdeauna am citit atunci când am vrut, ce am vrut și cum am vrut. Și a fost mult mai bine așa, fiindcă am prins drag de cărți singură, dar recunosc, a contat și faptul că mereu am văzut-o pe mama citind. Țin minte și acum în clasele V-VIII când ne dădeau lectură suplimentară peste vară, eu citeam cărți de dezvoltare personală, pentru că acelea îmi plăceau. De liceu nici nu mai pomenesc, învățam pentru BAC cu cărțile de mindulfness sub birou.

M-am bucurat foarte tare când am aflat de festivalul Narativ, ce va avea loc în București pe 24-25 septembrie și pe 1-2 octombrie 2016, la Școala Centrală. 

Narativ cuprinde ateliere interactive, conferințe și spectacole special pregătite de către specialiști în educația nonformală și psihologia copilului. Mai precis, copiii vor desena, vor compune muzică, vor face teatru și chiar vor inventa propriile povești.

Partea faină este că și părinți pot participa la activitățile din cadrul festivalului. În timp ce copiii se distrează, părinții și profesorii pot participa la conferințe și workshop-uri în cadrul cărora vor împărtăși cu experții în educație și parenting pentru lectură metode prin care pot face ca cititul să fie la fel de distractiv și acasă și la școală.

Unul dintre cele mai minunate lucruri la acest festival mi se pare faptul că cei mici au ocazia să facă aceste activități în grup. Vor vedea în jurul loc și copii cărora le place să citească și copii cărora le place mai mult să se joace, dar important este că vor învăța și se vor inspira unii de la alții.

Toate cele peste 100 de activități din cadrul Narativ sunt complet gratuite.

Narativ

Participarea la Festival se face în baza înscrierii pe site-ul www.narativ.ro, unde poți găsi detalii despre calendarul complet al activităților și locurile disponibile pentru fiecare atelier.

Evenimentul are și o componentă caritabilă, sumele donate către Asociație susținând realizarea de donații de carte și cluburi de lectură în mediile defavorizate.Eu cred că toți părinții ar trebui să le explice și să le arate copiilor lor importanța gestului de a ajuta. Cei mici vor deveni mult mai deschiși și mai ales, se vor simți foarte bine atunci când vor face ei singuri un gest frumos pentru cineva.

Așadar, nu uita! Cea de a doua ediție a festivalului de lectură Narativ are loc pe 24-25 septembrie și pe 1-2 octombrie 2016, la Școala Centrală din București.

Narativ