ou

Care e diferența dintre un ou de țară și un ou de la magazin

De când suntem mici, părinții și bunicii ne învață că trebuie să mâncăm produse cât mai naturale, de țară, fiindcă sunt mult mai sănătoase decât cele de la magazin.

Mereu spuneau că laptele are alt gust când știi că vine de la văcuța din curtea bunicii, că brânza e mai bună dacă e facută de ciobanii de la stână sau că ouăle de țară sunt mult mai sănătoase decât cele de la magazin.

Sincer, eu, ca o veritabilă bucureșteancă care a mers numai în vizită pe la țară, mă întrebam mereu: “Really, de ce ar fi ouăle de țară mai sănătoase decât cele de la magazin? Nu tot de găini sunt făcute?”

Ei bine, ca să vin și cu rezolvarea problemei, zilele trecute am mers și am aflat întregul proces de fabricare al ouălor free range, de la găină, până la ambalarea și distribuția în magazine. Acum sigur te întrebi ce înseamnă ou free range, așa-i? Dar dacă eu îți spun că bunicile noastre creșteau găini free range și noi habar n-aveam? Well, găinile free range sunt acele găini crescute în aer liber, nestresate, care pot zburda prin curte cât e ziua de lungă. Prin urmare, ele produc ouă free range.

După cum îți spuneam, zilele trecute am vizitat Toneli New Poultry Hall, cea mai nouă fermă de găini free range (de la Găești, jud. Dâmbovița), o hală construită de Frisomat și echipată de Poultec cu cele mai noi tehnologii de creștere a găinilor.

Toneli New Poultry Hall este un fel de hotel de 5 stele pentru păsări și va găzdui curând 20.000 de găini free range, care vor fi crescute la sol și vor avea program zilnic de ieșire în aer liber. Acolo am aflat că fiecare găină are dreptul la 4 mp de spațiu în aer liber, conform normelor europene, iar aici, la hala Toneli, fiecare gaină va beneficia de aproximativ 8 mp de curte, fiindcă ferma are în jur de 8 hectare de teren dedicate găinilor.

Iar înainte să-ți explic care e diferența dintre un ou normal și un ou free range, te sfătuiesc să urmărești materialul filmat de Paula Rusu, care a surprins imagini foarte interesante de la fermă.

Bun, am înțeles că fermele Toneli au fost modernizate cu ultimele tehnologii prezente pe piață, pentru a asigura control și siguranță alimentară, dar cu ce sunt diferite ouale free range față de ouăle normale?

Diferența este dată de modul cum sunt crescute și îngrijite găinile. Dacă te uiți pe un ou cumpărat de la magazin, vei vedea că fiecare este marcat cu cifre de la 0 la 3.

 • 0 – ou ecologic
 • 1 – ou free range
 • 2 – ou provenit de la găini crescute la sol, dar care nu ies în aer liber
 • 3 – ou obținut de la găini crescute în baterii

Așadar, hala Toneli New Poultry Hall urmează să producă ouă free range, care vor fi marcate cu cifra 1. Ouă de la găini libere, fericite și independente.

După hala Toneli New Poultry Hall am vizitat și cel mai mare și modern centru de sortare și ambalare a ouălor din România și Sud-Estul Europei, care aparține companiei Toneli (situat la Titu, jud. Dâmbovița).

Ca să înțelegi mai bine cum sunt sortate și ambalate ouăle Toneli, te sfătuiesc să urmărești clipul lui Cristi, de AICI

Eu îți voi spune că la centrul de sortare de la Titu am aflat informații extrem de interesante, care ne vor răspunde la întrebările de la începutul articolului.

 1. Probabil știi, Toneli produce ouă în gama Familia Toneli Kids, care provin de la găini hrănite cu cereale nemodificate genetic, pentru a asigura o atenție deosebită creșterii sănătoase a copiilor. Ouale din gama Familia Toneli Kids conțin vitaminele A, B12, E și Omega 3.
 2. Cum se obțin ouăle cu vitamine, Omega3 sau cu Seleniu organic? Diferența constă în hrană specializată, adică în rețeta de furaje cu care sunt hrănite găinile. În cazul găinilor din ferme specializate, hrana este formată dintr-un mix de cereale, conceput de către o echipă de medici pe baza studiilor din domeniu.
 3. De ce gălbenușul ouălor de țară este mai închis la culoare? La fel ca la întrebarea de mai sus, răspunsul se găsește în hrana specializată, deoarece găinile de țară sunt hrănite doar cu porumb, motiv pentru care gălbenușul este mai închis la culoare.
 4. Care e diferența dintre ouăle cu coaja brună și cele cu coaja albă? Ei bine, diferența e dată de rasa găinii. Prin urmare, ouăle albe provin de la găini albe, iar cele brune de la găini brune.
 5. Mărimea ouălor diferă în funcție de vârsta găinii. Prin urmare, fiecare ou are dimensiunea lui: S, M, L sau  XL.
 6. De unde știm cât de proaspăt este un ou? Ei bine, indicat este să consumăm oul până la a 9-a zi de la data ouatului, acestea sunt ouale extra-proaspete, pe care le regăsești și în gama Toneli Kids. Cu cât ouăle sunt mai proaspete, cu atât valorile nutriționale sunt mai ridicate.
 7. Prin urmare, este vreo diferență între ouăle găinilor crescute în aer liber și ouăle găinilor crescute în baterii? Acolo ni s-a spus că nu ar exista un studiu care să confirme vreo diferență din punct de vedere nutrițional între aceste tipuri ouă, în funcție de cum este crescută găina. Rămâne cumva la alegerea cumpărătorului, care se simte mai liniștit dacă știe că va mânca ouă provenite de la găini crescute în aer liber și nu în baterii.

Ei bine, acestea sunt lucrurile pe care le-am aflat în vizită la o fermă de găini free range și la cel mai mare centru de sortare și ambalare a ouălor. Sper că ți-am răspuns la câteva nelamuriri despre conținutul unui ou din comerț.

Dacă ai vreo întrebare suplimentară, o poți scrie în comentarii, iar eu voi încerca să-i aflu răspunsul.

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.