Am fost #PrinȚaraHațegului și vreau să îți arăt ce locuri faine poți vizita acolo

La începutul lunii noiembrie am făcut o plimbare #PrinȚaraHațegului, împreună cu un grup de bloggeri de prin toată țara. Un infotrip, l-am putea numi.

Timp de 3 zile am fost cazată la Pensiunea Sarmis din localitatea Sarmizegetusa, un complex primitor și ospitalier, cu mâncare foarte gustoasă (încearcă mai ales Papanașii, când treci pe acolo). M-aș întoarce acolo cu prima ocazie, este locul ideal unde te deconectezi de toate grijile și te poți odihni în voie. Te sfătuiesc să vezi filmarea din dronă a pensiunii, ca să vezi cât de frumos este acolo.

#PrinȚaraHațegului

În apropiere de pensiune, la aproximativ 10 minute de mers pe jos, poți vizita cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa, care a fost capitala provinciei romane Dacia.

#PrinȚaraHațegului

Vis-a-vis de cetate este Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, fondat în 1924, care adăpostește obiecte recuperate în cursul cercetărilor arheologice făcute pe teritoriul cetății.

Am vrut să le înveselesc puțin pe fete. Apropo, așa se îmbrăcau femeile pe vremea dacilor.

#PrinȚaraHațegului

În orașul Hațeg, la aproximativ 17 km de localitatea Sarmizegetusa, te așteaptă Geoparcul Dinozaurilor, unde vei avea ocazia să îl cunoști pe Dinozaur Bondoc, un dinozaur unic în lume, descoperit în zona Hațegului.

Deși nu pare, e tare prietenos cu oaspeții, să nu-ți fie frică de el.

#PrinȚaraHațegului

Se spune că Hațegul a fost tărâmul dinozaurilor, cu mult timp în urmă, când zona aceea era doar o insulă. Dacă vrei să afli mai multe despre istoria dinozaurilor și ce căutau ei pe tărâm românesc, musai să îl vizitezi pe Dinozaurul Bondoc la Geoparcul Dinozaurilor și pe Zalmoxis robustus la Centrul de Știință și Artă din satul General Berthelot, unde ai ocazia să vezi și cum arăta o colecție de fosile, printre care trei cuiburi originale cu ouă de dinozaur.

Mister Zalmoxis robustus te salută!

#PrinȚaraHațegului

La aproximativ 18 km distanță de Hațeg este și Rezervația de Zimbri, un loc binecunoscut pe care merită să îl vizitezi #PrinȚaraHațegului. Te așteaptă acolo o turmă de zimbri condusă de Roxana, o femelă. Pentru că da, la zimbri, turma este întotdeauna condusă de o femelă!

#PrinȚaraHațegului

De la zimbri am mers aproximativ 20 km spre satul Densuș, unde am vizitat Biserica de la Densuș și Casa Vulcanilor.

Biserica de la Densuș este cea mai veche biserică de piatră din România în care se țin în continuare slujbe. Arată impresionant, zidurile bisericii sunt sprijinite de coloane, altarul este un capac de sarcofag, ba chiar poți observa pe ea și bucăţi din ruinele romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Un alt lucru deosebit este că în interiorul bisericii, se găsește icoana Sfintei Treimi, unde Hristos este îmbrăcat în costum popular românesc.

#PrinȚaraHațegului

Casa Vulcanilor este o construcție ecologică din cob, adică o căsuță din pământ galben, paie și apă. Acolo poți afla despre vulcanii care dominau Insula Hațegului de acum 65 de milioane de ani și ale căror urme se găsesc astăzi în comuna Densuș. A fost construită în 2014 și este un proiect de voluntariat care cuprinde 300 de persoane, majoritatea tineri din Țara Hațegului.

#PrinȚaraHațegului

Trebuie să îți spun și de Muzeul Satului Hațegan din Peșteana, aflat la 5 km de satul Densuș. Acolo vei regăsi un bunic și o bunicuță, care locuiesc într-o casă pe care au transformat-o în muzeu, din dragoste pentru nepoții lor. Vor ca cei mici să vadă cum trăiau oamenii pe vremuri și să învețe să aprecieze lucrurile simple. Te umpli de uimire, bucurie și dragoste în curtea acelor oameni, sunt extraordinar de primitori și calzi.

Cristi a stat puțin de vorbă cu domnul Anton, care împreună cu soția lui, a adus Muzeul Satului Hațegan din Peșteana în forma la care este astăzi.

Ultimul loc vizitat #PrinȚaraHațegului a fost Cetatea Mălăiești, aflată în satul Mălăiești, la aproximativ 16 km de orașul Hațeg. În inima pădurii, vei găsi o cetate ruptă din cărțile de istorie, înconjurată de un peisaj mirific.

Cetatea a fost abandonată în sec. XVII, dar în urmă cu ceva timp a fost renovată complet și poate fi vizitată de către turiști. Am aflat acolo că este primul monument medieval din judeţul Hunedoara restaurat aproape integral, după 1989.

Ca să înțelegi mai bine la ce mă refer, în stânga poți vedea cum arăta cetatea înainte de restaurare, iar în dreapta, cum arată în prezent.

Cu tot dragul îți recomand o vizită #PrinȚaraHațegului, fiindcă locurile despre care ți-am povestit mai sus, chiar merită vizitate cel puțin o dată-n viață. 🙂

În încheiere, un tablou de #PrinȚaraHațegului, noiembrie 2016.

#PrinȚaraHațegului

#PrinȚaraHațegului este un eveniment organizat de Călin Bobora, Raul Malea şi Alisa Bencău. Evenimentul este sponsorizat de Pensiunea Sarmis și susținut de Fermele ADO, ELITT&O Prodcom și Formația Acord Hunedoara.

Foto