Ce experiențe oferă Regata Marilor Veliere

Zilele trecute am avut parte de una dintre cele mai minunate experiențe trăite până acum. Evenimentul Regata Marilor Veliere 2016 din Portul Constanța este un eveniment cu totul aparte pe care ai ocazia să îl întâlnești doar o dată la câțiva ani.

Până să îți povestesc cum a fost și ce am văzut la Regată, vreau să îți spun că sunt foarte bucuroasă fiindcă am avut parte de această călătorie alături de gașca Kooperativa 2.0.

Regata Marilor Veliere

Despre Regata Marilor Veliere 2016

După cum știi, Regata Marilor Veliere 2016 a avut loc în perioada 8-11 septembrie în Portul Constanța și a reunit 13 nave din 5 țări, printre care și România. Evenimentul s-a aflat la a doua ediție, prima fiind în 2014. Ce probabil nu știai, este că Regata Marilor Veliere este un eveniment internațional, având loc în mai multe țări. Iată programul de anul acesta:

8 Septembrie – 11 Septembrie » Port Constanța, România;
16 Septembrie – 19 Septembrie » Port Novorossiysk, Rusia;
21 Septembrie – 25 Septembrie » Port Sochi, Rusia;
1 Octombrie – 4 Octombrie » Port Varna, Bulgaria.

Despre nave

În primul rând, trebuie să știi că navele se împart în 4 clase, de la A la D, adică:

 • Clasa A – nave cu velatură tradițională cu peste 40 de metri lungime;
 • Clasa B – nave cu velatură tradițională, dar cu lungime de sub 40 de metri;
 • Clasa C – nave cu velatură modernă sub 40 de metri;
 • Clasa D – nave cu velatură modernă sub 40 de metri, dar cu velă spinnaker.

Cum spuneam, la această ediție a Regatei au participat 13 veliere, din 5 țări: România, Rusia, Bulgaria, Polonia și Spania.

 • România: Mircea și Adornate;
 • Rusia: Kruzenshtern, Nadezhda, Mir, Arial, Anna Maria, Vityaz și Akela;
 • Bulgaria: Royal Helena și Kaliakra;
 • Polonia: Pogoria;
 • Spania: Atyla.

Fotografii și informații despre fiecare velier în parte găsești pe site-ul Regatei, regatamarilorveliere.ro sau pe pagina de Facebook Tall Ships Romania

Cele 13 nave s-au aflat în port 4 zile, timp în care au putut fi vizitate și fotografiate de către locuitori ai Constanței sau persoane care au venit special pentru eveniment, cum am fost și noi. A fost minunat să văd că o mulțime de oameni au venit să vadă velierele, ba chiar au fost dispuși să stea și la cozi pentru a urca la bordul navelor.

Programul

Mi-a plăcut foarte mult că evenimentul a fost bine organizat, ziua având loc tot felul de activități, iar seara dansuri și concerte. Hai să îți spun pe scurt cum au decurs cele 4 zile la Regată și ce întâmplări au avut loc, în afară de vizitarea navelor. Fiind un eveniment spectaculos, vorbele sunt oricum prea puține, trebuie să fii tu acolo ca să trăiești toate acele experiențe minunate pe care Regata ți le oferă.

 • Prima zi (8.09.2016) – În prima parte a zilei au sosit navele în portul Constanţa, după care a urmat ceremonia de deschidere, iar seara, a fost spectacol cu cântece și dansuri etnii dobrogene, Ciuleandra, Cvartet Anima și incredibilul concert al celor de la Vama.
 • A doua zi (9.09.2016) – În prima parte a zilei au avut loc competiţii sportive ale echipajelor, după amiază am putut admira Parada Echipajelor pe traseul Terminal Pasageri (Port) – Piața Ovidiu, apoi în piață a avut loc și decernarea premiilor Regatei Mării Negre, iar ziua s-a încheiat cu cântece și dansuri etnii dobrogene, urmate de două concerte, Corina și Vunk.
 • A treia zi (10.09.2016) – Spectacole diverse, cu cântece și dansuri etnii dobrogene, trupa Vega Band și două concerte, Ligia Hojda și Loredana.
 • A patra zi (11.09.2016) – În ultima zi, la prânz, au avut loc plecarea navelor din Portul Constanţa și parada Velierelor de-a lungul coastei oraşului Constanţa. Acum e acum, fiindcă îți voi povesti experiența minunată pe care am avut ocazia să o trăiesc în ultima zi.

Marea îți oferă experiențe cu totul aparte

Cum spuneam mai sus, în ultima zi, alături de un grup restrâns de persoane, am avut ocazia să urc la bordul bricului Mircea și să navighez pe Marea Neagră, preț de câteva ore. Velierul românesc Mircea a fost prima navă care a plecat din port și singura care a transportat și pasageri.

Regata Marilor VelierePlecarea pe mare a fost cu adevărat spectaculoasă, fiindcă sute de oameni stăteau la mal și aplaudau, făceau cu mâna și fotografiau bricul în timp ce înainta printre valuri. Un alt aspect care m-a impresionat a fost momentul în care o parte din echipajul navei (format din elevi și studenți) au urcat pe catarg și au salutat publicul. Este o amintire ce nu poate fi descrisă în cuvinte, dar cu siguranță o voi păstra în suflet mult timp de acum încolo.

Regata Marilor Veliere

După câteva ore de navigat pe mare, timp în care am admirat valurile și am meditat cu acea priveliște incredibilă ce mă înconjura, a avut loc un alt moment minunat. Au plecat pe mare și celelalte 12 veliere care au rămas în port, iar întâlnirea cu bricul nostru a fost incredibilă. Din nou echipajul a urcat pe catarg pentru salut și au întâmpinat rând pe rând cele 12 nave ce treceau pe lângă noi. M-am uitat în jurul meu în acel moment și îmi amintesc perfect veselia și încântarea de pe fețele oamenilor, când salutau și primeau înapoi aceeași energie pozitivă de pe fiecare navă ce trecea pe lângă noi.

Regata Marilor Veliere

Regata Marilor Veliere

Regata Marilor Veliere

Regata Marilor Veliere

Iată și concluzia după 4 zile petrecute la Regata Marilor Veliere 2016: Vino negreșit la următoarea ediție a Regatei, vei avea parte de experiențe și activități unice, așa cum numai în filmele cu marinari vezi. Merită să le trăiești și să te bucuri de ele, crede-mă!

Ai ocazia să vizitezi o parte dintre cele mai spectaculoase veliere ale lumii, să interacționezi în mod direct cu echipajul și mai ales, să iei parte la toate activitățile care au loc la Regată. De Marea Neagră și imaginile inedite pe care ni le oferă nici nu mai are rost să menționez, eu sunt și voi rămâne veșnic îndrăgostită de ea. 

Regata Marilor Veliere

Pfiu, era să uit. Dă-mi voie să finalizez acest articol cu câteva fotografii proprii și personale, doar așa, ca să îți arăt cât de faine ies pozele acolo, la Regata Marilor Veliere.
Regata Marilor Veliere

Regata Marilor Veliere

Regata Marilor Veliere

Regata Marilor Veliere

Fotografiile sunt făcute de doi dintre colegii de la Kooperativa 2.0, Mihaela și Cristian.