Am aflat #CumSeFace polistirenul expandat

De data aceasta, la invitația Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat (ROMEPS) am fost să vedem cum se face polistirenul expandat.

polistirenul expandat

Sursă foto: Cristian China Birta

Ce te-ar ajuta să știi despre polistirenul expandat

Când eram mici, numeam polistirenul expandat „scârțâitoare”, mai ții minte? Ei bine, această scârțâitoare este folosită în proporție de 70% pentru izolarea locuințelor, dar o poți regăsi și la caserolele în care comanzi mâncare, la cutiile termoizolante sau la căștile pentru bicicliști.

Procesul este mult mai simplu decât am crede, totul se realizează tehnologizat, atât producerea, cât și tăierea și etichetarea blocurilor de polistiren rezultate.

Interesant de știut mai este și faptul că polistirenul expandat se mai numește și airpop, tocmai pentru că are în compoziție 98% aer.

Sunt aproximativ 40 de fabrici care produc airpop în România, iar noi am avut ocazia de a vizita o astfel de fabrică din cadrul asociației ROMEPS, situată lângă Ploiești.

Ar trebui să mai știi că polistirenul expandat nu expiră, iar dacă este montat și întreținut corespunzător, nu va trebui schimbat niciodată.

De asemenea, este reciclabil în proporție de 100%, iar dacă o clădire este izolată corespunzător cu polistiren expandat, costurile sale de încălzire pot scădea cu până la 50%.

În principiu, printr-un proces tehnic, granulele pe care le vezi în dreapta, se transformă în biluțele de aer pe care le vezi în stânga, apoi sunt comprimate și transformate în blocuri de polistiren expandat, care pot ajunge chiar și la 100 de kilograme.

polistirenul expandat

Diana a povestit pe larg întreg procesul tehnic, pe care-l poți parcurge cu încredere în articolul de pe blogul ei.

Iar Marius a făcut un material video foarte tare, în care poți vedea cam tot ce am făcut noi în vizita la fabrică. Eu chiar te sfătuiesc să-l urmărești. 🙂