Despre Travelers of Bucharest, cu Dragoş şi Alex: „Travelers of Bucharest a luat naștere din dorința unei inițiative care să promoveze Bucureștiul, orașul pe care cu toții îl știm”.

Sunt din Bucureşti şi recunosc că până acum puţin timp nu vizitasem toate muzeele şi locurile istorice ale frumoasei noastre capitale. Poate din lipsă de timp sau poate pentru că nu ştiu de unde să înceapă, locuitorii Bucureştiului preferă o plimbare prin mall decât o vizită de redescoperire a Micului Paris.

Acesta este unul dintre motivele pentru care m-a bucurat enorm iniţiativa lui Dragoş şi Alex de a începe proiectul Travelers of Bucharest, o pagină de Facebook unde invită turiştii străini să-și spună părerea după ce au vizitat Bucureştiul.

Băieţii au observat că sunt foarte mulţi turişti care vin în România şi se opresc fugitiv să viziteze capitala, dar sunt atât de încântaţi încât îşi prelungesc vacanţa cu două-trei zile pentru a vizita cât mai multe puncte atractive ale capitalei noastre. Aşa a apărut Travelers of Bucharest City Guide, un ghid de descoperire al Bucureştiului. Pentru a fi la îndemâna oricărui turist, indiferent de naţionalitatea sa. Ghidul este făcut în limba engleză şi poate fi downloadat gratuit.

Pentru a cunoaşte mai bine paşii care au dus la realizarea ghidului, am adresat băieţilor câteva întrebări despre proiect şi despre ideea lor de a promova Bucureştiul într-un mod atât de frumos.

 

travelers-of-bucharest-city-guide-740x455

Cum v-a venit ideea proiectului?

Travelers of Bucharest a luat naștere din dorința unei inițiative care să promoveze Bucureștiul, orașul pe care cu toții îl știm, dar pe care ajungem de multe ori să nu îl apreciem așa cum ar trebui. Motiv pentru care, pornind inspirați de Humans of New York, am început din ianuarie să căutăm turiști străini pe străzile Bucureștiului.

Apoi ideea ghidului ne-a venit din discuțiile pe care le-am avut cu cei peste 600 de turiști în prima jumătate a anului. Majoritatea erau nemulțumiți de materialele primite de la hoteluri (ghiduri turistice, broșuri etc.) sau găsite pe piață. Pe lângă acest lucru, fiecare își dorea trasee personalizate și recomandări care să li se potrivească precum o mânușă. Noi aveam avantajul că discutasem deja că un număr foarte mare de turiști și aflasem câteva preferințe de-ale lor. Așa ne-am descis să începem să lucrăm la Travelers of Bucharest CITY GUIDE.

Cât de greu a fost să puneți totul la punct?

A fost destul de greu să stabilim modul de lucru în realizarea ghidului. Niciunul nu mai făcuse ceva similar până să începem acest proiect. Grea a mai fost și repartizarea volumului de lucru. Nopțile ne-au fost cel mai bun prieten, în așa fel încât să fim cât mai eficienți și să nu dureze totul foarte mult. Și așa, s-au adunat mai bine de 3-4 luni lucrate la ghid. Însă ne-am dorit un produs bine realizat și structurat, motiv pentru care am preferat să nu omitem informații ori să le prezentăm sumar doar pentru a grăbi termenul de livrare.

Care este cea mai mare problemă de care v-ați lovit în procesul de creare al ghidului?

Complicat a fost să găsim o formulă bună de prezentare a ghidului, și mă refer mai degrabă la partea tehnică. Am pornit de la un format A5 și am trecut apoi la unul A4, am făcut și refăcut designul hărților și al traseelor de câteva ori încât să fie ușor de parcurs și cât mai atractive. Iar acestor lucruri li s-a adăugat volumul. Vorbim de un total de 60 de pagini de informații despre București pe care am încercat să le structurăm cât mai bine. Așteptăm acum feedback-ul turiștilor în acest sens. 🙂

De ce credeți voi că ar trebui turiștii străini să viziteze Bucureștiul?

Pentru că-i un oraș cu mulți oameni faini și locuri care te pot face să te simți acasă chiar și dacă locuiești la câteva mii de kilometri distanță. Nu puțini oameni ne-au spus lucrul ăsta. Chiar de curând m-am întâlnit cu o turistă din Taiwan care mi-a pus că deși venise inițial în București doar în trecere, pentru o zi, după ce a văzut orașul s-a decis să-și prelungească șederea cu alte 3. Bucureștiul e un oraș care te poate surprinde plăcut din multe puncte de vedere, iar turiștii străini ne confirmă acest lucru destul de des.

Ce credeți că are deosebit capitala noastră față de alte capitale pe care le-ați vizitat?

Aș spune că Bucureștiul e deosebit prin experiențele diversificate pe care ți le poate oferi ca turist, majoritatea concentrate într-un spațiu suficient de mic încât să fie la îndemâna oricui. Centrul Vechi, de exemplu, poate fi parcurs în jumătate de oră sau chiar mai puțin, iar Calea Victoriei, una dintre cele mai frumoase străzi din București, poate fi străbătută dintr-un capăt în altul într-o oră. Nu-ți ocupă mult timp, însă ajungi față în față cu toată istoria orașului, de exemplu. Tot aici poți găsi o mulțime de locuri în care să te distrezi, să te simți bine și, dacă vrei, să urci pe InterContinental de unde poți vedea întreg orașul de la înălțime.

Pe lângă asta, Bucureștiul e descris de oamenii faini pe care-i poți întâlni și de care povesteam mai devreme. Cred cu tărie că ei contribuie semnificativ la imaginea pe care o are și o poate avea Bucureștiul peste hotare.

Cum v-ați gândit să promovați ghidul ca să ajungă la cât mai mulți străini?

În momentul de față ghidul se distribuie pe două canale: online, pe site-ul www.cityguide.travelersofbucharest.com și offline, prin ghidurile tipărite pe care le vom oferi noi fiecărui turist pe care îl întâlnim pe străzile orașului în turele noastre (100-150 de turiști în fiecare lună, iar numărul este în creștere). Ca idee, până acum, în aproape o săptămână de la lansarea oficială online, ghidul a fost descărcat de peste 2.500 de oameni.

Versiunea online a ghidului este promovată în permanență pe pagina de Facebook a proiectului. De mare ajutor ne-a fost și acțiunea pe care am pregătit-o în ziua lansării ghidului în formă tipărită. Am creat astfel o serie de exemplare în ediție limitată pentru endorseri, amici și oameni dragi nouă care ne-au susținut încă de când am început proiectul. I-am „urmărit pe ascuns” pe Facebook și le-am pregătit câte un traseu personalizat prin București pronind de la imaginile și poveștile publicate de ei. Reacțiile lor ne-au bucurat tare mult și ne-au confirmat că ghidul a fost o inițiativă binevenită!

Care este locul vostru preferat în București?

Calea Victoriei și Ateneul Român sunt cu siguranță locurile noastre preferate! Și, din câte se pare, și ale multora dintre turiștii străini. Ce-i drept, e greu să nu cazi pradă farmecului celor două!

V-a impresionat în mod special o părere a turiștilor primită pe pagina Travelers of Bucharest?

Cred că după fiecare tură pe care o facem rămânem cu câteva povești în gând. Au fost multe care ne-au rămas în cap, dar am să mă rezum la două, oarecum opuse, dar care ne pot pune pe gânduri, ambele auzite în aceeași zi, la o oră distanță una de cealaltă.

La Casa Poporului ne-am întâlnit cu un turist francez venit în România pentru 3 zile. Povestindu-i unui coleg român de la servici despre călătoria pe care o planifica în România, acesta (românul) i-a spus că nu are ce căuta în București și că nu merită să își piardă timpul venind aici. „Orașul e groaznic”, afirma colegul său român. L-am întrebat apoi pe Nicholas, turistul francez, dacă Bucureștiul e chiar așa de groaznic. „Nu cred că Bucureștiul e groaznic. Ba chiar, după aceste zile petrecute aici, am descoperit un oraș frumos, cu clădiri demne de admirat și cu oameni plăcuți.”

E important să nu uităm de unde am plecat și să ne promovăm țara, chiar dacă uneori nu-i vedem toate părțile bune. Ele sunt acolo, trebuie doar să știm cum să le privim.

Revenind, la o oră distanță l-am întâlnit pe Overgoor, turist olandez, venit pentru a treia oară în România. Am să închei cu ce ne-a spus el: „Romania e cea mai frumoasă țară în care am fost! Mă simt în siguranță aici.”

Cât timp credeți că este necesar pentru a vizita toate locurile faine din București?

Atât timp cât îți poți aloca. 🙂 Important e să le vezi pe o parte dintre ele în așa fel încât să prinzi farmecul orașului.

Care e următorul pas? Ce vreți să faceți mai departe?

Vrem să continuăm să ne concentrăm pe căutarea turiștilor străini și descoperirea cât mai multor povești interesante despre București, dar și să promovăm ghidul în așa fel încât să fie urmărit online de străini înainte ca aceștia să ajungă în România. Să îi determine, de fapt, să vină în București. Acesta este unul dintre obiectivele noastre pe termen lung. 🙂

Să încurajăm folosirea ghidului realizat de Dragoş şi Alex, chiar dacă suntem din Bucureşti şi pornim în redescoperirea lui sau cunoaştem turişti străini care vor să cunoască minunatul nostru oraş şi nu ştiu încotro s-o apuce.

Mai jos puteţi vedea reacţia primilor turişti care au primit ghidul în formă tipărită. 🙂

DAP_6236 DAP_6230